Wednesday, July 24, 2013

Stew Ayam

Masak stew ayam unntuk bdk tecik ni heheheh hari2 pk nak bw bekal ape gi umah pengasuh..so try la buat ni untuk die

dan......ini la hasil nya

letak dalam bekas tu je...pengasuh lp kasih thermos mkanan fawwaz huhuh

Cara penyediaan:

Bahan-bahan



Bawang merah, bawang putih , halia --tumbuk
kicap cair,kicap manis pekat, sos tiram
ayam
kentang, carrot, tomato
sedikit tepung jagung


Cara Masak 

Tumis bahan yang ditumbuk
selepas naik bau mskkan kicap dan sos tiram
kemudian mskkan ayam,kentang dan carrot serta air
tunggu smpai masak...pastu tambah air kalo nak tambah kuah 


lepas tu mskkan bancuhan tepung jagung
tunggu sampai kuah pekat dan leh hidang....

Simple je resepi nya hehhehe cara msk pun simple







Monday, July 22, 2013

13 Ramadhan --Asam Pedas Ikan Pari

So hari ni  husband nak mkn asam pedas ikan pari...so ini la hasilnya..1st time wat sejak kawin 2 tahun lebih ni hehehhe

resepi pun yg simple..janji de rs asam pedas hehehe

ni la resepi nye.

Ikan Pari
Bawang Merah -tumbuk
bawah putih -tumbuk
Halia itumbuk

Serai
Cili Kisar
daun kesum
air asam jawa
garam

*Kuantiti agak2 ikut kuantiti ikan byk mn nak msk hehehehhehe ( main belasah je wakakak)

Cara Masak

tumis bahan yang ditumbuh hingga naik bau, kemudian mskkan cili kisar + serai ..tumis sampai kuar minyak
kemudia mskkan ikan pari td..gaul sebatii ngan cili td...

Kemudian masukkan air..ikut byk mn nak kuah ..heheheh tunggu sampai ikan masak
mskkan daun kesum dan air asam jawa...jgn lupa gak garam ye hehehehhe

kalo da msk leh la di hidangkan :)


8 rmadahan :: spagetti untuk papa heheheh


Hari ni husband request spagetti untuk berbuka hehehe so blk keje terus wat sbb nak kejar msak...tp resepi simple je hehehe



ni la hasilnya...hehehhe 


CARBONARA UNTUK FAWWAZ

Time rajin nak msk carbonara untuk fawwaz ..kali ni xguna sos dr preego....homemade heheheheh
sebab fawwaz suka mkn spagetti/ pasta...so mama try la msk untuk die..sk die...



Simple je resepinya tp air tangan ibu mesti sedap kan n lebih bgs untuk anak2

Ni la resepi nya..sj nak share

bawang kecik-tmbuk
bawah putih-tumbuk

sayur - ape yg anak sk 
letak la carrot, brokoli

pasta---rebus--xkisah ape jenis 

ayam--cincang kecik2
sosej-
keju......kalo de yg da parut2 tu lg best kot hehhe

susu-  letak la susu yg anak minum..


cara masak

 tumis bawang td ..kalo guna olive oil lg bgs heheh

pastu  msk la ayam ngan carrot n sayur lain - letak air skit

lepas ayam n sayur msak.. masuk kan susu yg da bancuh...agak2 la kuah nak byk mn

pastu mskkan keju..biarkan keju cair n kuah msk

kalo  nak wat skali msk je masuk kan je pasta dalam kuah tu..lg sedap kan...heheheh

SALAM RAMADHAN 2013

SALAM RAMADHAN UNTUK SEMUA

SEMOGA RAMADHAN KALI LEBIH BERMAKNA DAN SEMPURNA AMIN


AL-FATIHAN BUAT ARWAH ABAH..RAMADHAN KEDUA TANPANYA...SEMOGA ARWAH TENANG DI SANA